Monday, February 24, 2014

Bijstere Sporen 2

Filosofie is belangrijk en onmisbaar omdat zij objectiviteit nastreeft in het beschouwen van alles dat in de werkelijkheid is, als enige discipline. Zonder dat is de mens in de verwarrende leegte van haar eigen subjectiviteit teruggeworpen.



Wellicht dat het begrip objectiviteit multi-interpretabel is, en er dientengevolge verwarring ontstaat. Dat het het doel is van de filosoof om de werkelijkheid zo objectief mogelijk te benaderen betekent niet dat die werkelijkheid objectief te benaderen is. De filosoof is zich bewust van het feit dat hij beschouwt als subject, daar zal logischerwijs geen ontsnappen aan zijn. Vraag echter aan een wiskundige of zijn taal, de wiskunde, universeel is, en hij zal antwoorden met 'ja', en indien zij dat niet is, (Godel) is dat een resultaat van haar onvolledigheid, en niet van haar intrinsieke subjectiviteit. Het is de gedachte van de filosoof, ook die van Nietzsche of Kierkegaard, die deze subjectiviteit ontsluiert en benoemt, en integreert in ons denken. Alhoewel zeer breed geformuleerd, is dat wat de filosofie haar bestaansrecht verleent.

Thursday, February 13, 2014

Portret

Portret van Hendronicus Fischerius, apologeet en mysticus (1577-1649) geschilderd in 1995, als ik mij goed kan herinneren.