Saturday, May 16, 2015

Man en Vrouw

Was het vroeger niet, zo, dat de vrouw in een hoek van de kamer mooi moet zijn, haar man verleiden met steelse blikken en mooie metaforen. Dat hij de gehele dag werkt, op het land, haar 's avonds voedsel brengt en kleding en aandacht, en vervolgens in haar mag, waarna ze een zoon baart die ze nog dienstbaarder naar zijn toekomstige vrouw opvoedt? En als hij haar na thuiskomst niet opmerkt, flaneert ze rond alsof ze de Gouden Koets op koningsdag is, net zolang tot zijn blik op haar valt en hij al het andere spontaan vergeet. In stilte bewondert zij zijn bruine gespierde lichaam en hij haar blanke zachte huid.

Nu zijn de rollen omgedraaid, zit de man thuis, kamt zijn haren, traint zijn spieren, terwijl de vrouw buiten de kost verdient en met voedsel en kleding en laptops naar huis komt, dan mag zij hem in haar stoppen net zolang tot ze kinderen baart die grotendeels door hem feministisch en modern worden opgevoed, goed voorbereid op een bewuste keuze wie welke rol zal bekleden. Hij bewondert zijn moderne levensstijl en zij haar grote verantwoordelijkheid.

Maar stiekem verlangt zij terug naar die tijd, dat ze thuis zat, op de bank, niet zoveel nutteloze verantwoordelijkheid droeg, behalve sherry drinken met de buurvrouw en roddelen over iedereen maar vooral over het feit dat het steeds moeilijker wordt om een orgasme te bereiken, vroeger ging dat prima maar nu is het op een houtje bijten. Tegen de tijd dat ze hem van werk verwachtte legde ze zich quasi nonchalant op de bank, haar blonde lokken over de leuning gedrapeerd, maar hij had niet veel oog voor haar want zijn werk was stressvol en ging, op de keper beschouwd, eigenlijk helemaal nergens over. Maar elke ochtend was er een Amerikaanse soap op TV, die eindeloos verder ging en haar gehele leven begeleidde. De acteurs uit de Soap werden niet ouder, maar zij wel.