Saturday, December 22, 2007
Rommelen
Saturday, December 15, 2007
Draperie
Tuesday, December 04, 2007
Iets over mijn techniek
Deze techniek is rond 1965 weer uit de koelkast gehaald door de Amerikaanse Fotorealisten, die een enkele schilderlaag wilden die geheel in elkaar geschilderd was, (dus geen verflagen in of tegen elkaar) om de fotografie zo veel mogelijk te benaderen. Nou voel ik mij geen fotorealist of zo, maar die enkellaags techniek heb ik wel geadopteerd.
Veel mensen verwarren de enkellaagstechniek, waarbij je de verf als naast elkaar liggende natte kleurvlakken in elkaar schildert, met de nat-in-nat techniek of Alla Prima-techniek, waarbij je verschillende natte lagen over elkaar heen zet en als het ware op het doek mengt. Maar dat onderscheid is dus bij deze uit de wereld geholpen.
Wednesday, November 28, 2007
Weer vernietigd
Monday, November 12, 2007
Vernietigd
Rare kop
Dit portret heb ik vandaag maar eens geschilderd. Het is geschilderd op MDF en omdat ik dat een veel te zuigende ondergrond vind, heb ik de plaat geprepareerd met een mengsel van gesso en slotvernis. De onderschildering is in sneldrogende alkydverf.
Het is niet zo, dat dit schilderij nou direct op een tentoonstelling terecht gaat komen, daar is het te zwak voor, maar een schilder moet af en toe een geintje kunnen maken, eendachtig de uitspraak van Frank Zappa: "does humour belong in music?"
Thursday, November 01, 2007
Representatie
Dat betekent dat bij representatie de beschouwer emphatisch moet zijn, zodanig dat het bewustzijn dat hij naar iets kijkt, dat niet is waar hij naar kijkt, niet wordt ondergraven doordat hij zich dat realiseert. Hij moet zich als het ware laten beduvelen.
Dat is tegen alle redelijkheid. Waarom doen we het dan toch? We zetten ons bij het beschouwen van representaties in de emphatische versnelling omdat we nieuwsgierig zijn, wellicht? Omdat het anders niet ‘werkt’?
Onderdeel van het ambacht van kunstenaar zou moeten zijn dat hij objecten maakt die in wezen representaties zijn, in oppervlakkige zin wellicht van objecten en in diepere zin van concepten, waarbij het de beschouwer zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt zich te laten beduvelen. Beschouwer moet dus zo min mogelijk kans krijgen zijn redelijkheid bot te vieren op het object. Daarvoor is ook van de beschouwer een in beginsel empatische grondhouding vereist. Ik denk dat kunstonderwijs in het lager en middelbaar onderwijs gebaseerd zou moeten zijn op die houding.
Thursday, October 18, 2007
Monday, October 15, 2007
Nieuw Schilderij 2
Monday, October 01, 2007
Detail
Dilemma's, dilemma's... (zucht)
Friday, September 28, 2007
Totalitaire kunst in Iran
In het kader van het omstreden bezoek van Ahmadinejad, president van Iran, aan de Verenigde Staten, hieronder de eisen waaraan kunst moet voldoen, althans volgens Hojjatolislam Abdolreza Khoshnevis. Hij is de 'Director General of Islamic Ideology Dissemination Organization of Fars Province'.
Allereerst zijn volgens Khoshnevis alle vormen van kunst uitingen van een religieus mensbeeld.
- "It should discourage superstition and improve demands for reality"
- "It should state historical realities"
- "It should give priority to Karbala and Imam Khomeini"
- "It should fight diversions"
- "It should awake the sense of thoughtfulness in the audience"
- "It should be well-founded and have no deficiencies"
Ik vraag mij af hoe Avantgarde Iraanse kunst er uit ziet.
(Bron: Tehran Times august 28, 2007)
Wednesday, September 26, 2007
Lekker schelden...
Geen christendom.
Geen jodendom.
Iemand zei dat onze verzorgingsstaat te herleiden is naar de compassie voor de medemens zoals het Christendom die predikt, maar dat zou impliceren dat naast godsdienst, dus door geseculariseerde denkers, compassie niet zou kunnen bestaan. Die gedachte getuigt van een soort religieuze zelfoverschatting. De verzorgingsstaat is geseculariseerd door het te incorporeren in de belastingen, en die zijn niet religieus. Ik zou ongelijk hebben als we belasting zouden betalen aan de kerk, die dan de uitkeringen betaalt. Is echter niet het geval.
"Nou, nou, wat zit je weer te schelden. Kan dat niet wat minder? "
Had ik even zin in.
Monday, September 03, 2007
Sandro Botticello
Thursday, August 16, 2007
Live from Pai, Thailand
Misschien komt het, dat ik deze kunst iet begrijp of niet waardeer, doordat ik denk dat het streven naar schoonheid, of het maken van dingen die niets anders dan 'mooi' zijn, futiel is, aangezien je toch niets kunt maken dat mooier is dan de natuur zelf. Vandaar dat een hoop van deze kunstenaressen materialen uit de natuur verzamelen en in hun producten verwerken, als een soort prieelvogels.
Daarnaast heb ik hier gezien een aantal schilderijen die technisch vrijwel perfect zijn geschilderd, meestal kopieen van Dali's of van Goghs, maar ook vrij werk met een verbluffend realisme of zeer sterk uitgewerkt idealisme. Van de techniek hoef je het als schilder dus ook niet te hebben, maar dat wisten we al.
Thursday, August 02, 2007
Bitumen
Sunday, July 22, 2007
Schilderkunst en Zwaartekracht
Friday, July 20, 2007
Schilderij is af!!
Weer een nieuw schilderij
Tuesday, July 10, 2007
Vernietigd
Arthur Danto deel 2
Arthur Danto en het Einde van de Kunst
Monday, June 11, 2007
Wednesday, June 06, 2007
Globalisme via Internet
Wanneer mensen van verschillende culturen door middel van Internet, het bekijken van elkaars website, het spelen van online spellen, het aanschaffen van exotische spullen via internet, mail, chat, met elkaar worden geconfronteerd wordt er een globale dialoog in gang gezet, waarbij mensen elkaars culturele waarden in min of meer intensieve discussies met elkaar confronteren. Dat zou leiden tot een heroverweging van de waarden in de plaatselijke cultuur ten opzichte van de globale, waardoor de intensiteit van de plaatselijke cultuur afneemt. Dit heeft niet alleen betrekking op het afnemen van consumptiegoederen maar ook op de culturele instelling zelf.
Het is niet meer mogelijk de wereld te beschouwen als bestaande uit geografisch geordende en begrensde culturen die in vrede of oorlog naast elkaar leven. Men kan culturen niet meer in geografische ruimten definieren. Binnen culturen worden de pluriforme subculturen groter tot ze de heersende cultuur geheel verdringen. Met andere woorden: er ontstaat een soort culturele keuzevrijheid.
Men moet echter bedenken dat culturele globalisering een ongelijk proces is, waarbij sommige geografische gebieden door hogere welvaart of betere toegang tot communicatiemiddelen eerder een identiteit opleggen dan anderen. Zo is de virtuele geografie aan de hand van welvaart welhaast bepaald. Internet blijft een angelsaksische aangelegenheid, alhoewel websites uit het verre oosten (of in mindere mate het Europese vasteland) een onmiskenbare eigen identiteit bezitten, zowel wat vormgeving als content als navigatie betreft.
Sommige anthropologen na 2000 menen dat de stevige greep van Angelsaksische culturele groepen op het internet een nieuwe vorm van kolonialisme is. De pracht en praal van de Angelsaksische levenswijze met haar uitbundige welvaart en consumptief gedrag wordt als een propagandistisch pamflet over de wereld verspreid, ook naar werelddelen waar die welvaart vooralsnog onbereikbaar is. Daarnaast wordt geconstateerd dat internet als medium een globalistisch opinierende functie kan invullen. Wanneer culturele groepen geen toegang hebben tot internet, zoals in grote delen van Afrika, of oppositie willen bieden aan de dominante cultuur op Internet, ondervinden zij moeilijkheden.
Geconstateerd kan echter worden dat er wel degelijk intellectueel en cultureel tegenwicht wordt geboden aan de Hollywood consumptieve kapitalistische pro-Amerikaanse lay-out van Internet, niet in de laatste plaats door de Amerikaanse oppositie zelf.
Een groep antropologen zag na 2000 echter een tegengestelde ontwikkeling. Culturele groepen raakten gepolariseerd door de confrontatie met andere groepen, in tegenstelling tot wat men eerder dacht. De gedachte dat een global culture zich via internet zou verspreiden over de verste uithoeken van de wereld waar internet voor de massa consumeerbaar is, blijkt onjuist, ongeacht of die gedachte positief of negatief is.
Verleggen wij de aandacht van groepen naar individuen, dan kan worden opgemerkt dat creativiteit, bij gelijkheid van medium, een grote rol gaat spelen en speelt binnen internet. Het wordt een individu mogelijk gemaakt zichzelf te introduceren op internet zonder aanziens des persoons. Men kan participeren in forums, meningen geven, communiceren, een website bouwen, etc. Individuen of kleine groepen of gelijkgezinden kunnen dus ook de eigen geografische of mentale plaatselijke cultuur emanciperen, en zich afzetten tegen andere geografisch of mentaal bepaalde culturen. Daarmee blijkt de global culture een zeepbel.
De individuele verbeelding die daarvoor noodzakelijk is, wordt volgens sociaal theoretici bijna geheel gekoloniseerd door consumptief kapitalisme en de imaginaire sprookjesbeelden van Hollywood en Madison Avenue. Men wil virtueel migreren naar een utopie, die direct relateert aan de eigen microcosmos.
Een cultuur wordt volgens deze theoretici een levende subcultuur op internet wanneer er geld mee te verdienen valt, (“Bling” je mobiel) waarmee die subcultuur wordt geneutraliseerd en geinstitutionaliseerd.
Onderzoek wijst uit, dat het niet de global culture is, die via internet zijn positieve of negatieve weerklank over de wereld verspreidt, maar dat de geografisch lokale culturen zich polariseren en dat de taal van die polarisatie bij uitstek geschikt is voor reclamemakers om hun doelgroepen effectief te bereiken. De global culture wordt dus beinvloed door lokale culturen.
Wanneer een lokale cultuur geinstitutionaliseerd raakt door de global culture, is zij geneutraliseerd en is het aan de individuen binnen die cultuur om haar te voorzien van nieuwe creatieve identiteitstags, die weer door doelgroeponderzoekers worden opgepakt om de volgende reclamecampagne voor te bereiden. Zo lijkt de global culture meer op een oneindige cirkel van creatieve input vanuit lokale individuen en neutralisatie van die input door institutionalisering en commercialisering.
Dit is een korte versie van een artikel dat ik eerder schreef
Wednesday, May 23, 2007
Imagine Lacan
Het symbolische kennen van de wereld is een proces waarbij de objecten metaforen zijn van hun taalkundige betekenis. Het is een proces omdat de taal dynamisch is. (en de objecten statisch?) Als het mogelijk zou zijn een object zodanig te presenteren dat het imaginair gekend zou kunnen worden, dan zou dat object een kunstwerk zijn. De vraag die daarbij gesteld wordt is die naar de eigenschappen van imaginair kennen. Ik kan mij zo voorstellen dat een objectbeschouwing in dat geval geen relatie heeft met de betekenis van het object of de ontstaansgeschiedenis of de relatie van de syntactische benoeming met andere taalkundige uitingen, zoals in een taalspel. Misschien is het niet nodig deze vraag te beantwoorden maar volstaat een kunstwerk dat geen taalkundge connotatie of associatie bevat.
Tuesday, May 08, 2007
Raaijmakers Spreekt!
Deze man zegt zinnige dingen, alhoewel hij af en toe ook een beetje bazelt.
Nu de goede link!!!
Wednesday, April 25, 2007
Thursday, March 22, 2007
Werk in uitvoering 6
Tuesday, March 20, 2007
Sunday, March 04, 2007
Werk in uitvoering 5
We zijn weer een paar stapjes verder, hopenlijk kan ik het werk morgen afmaken, dan kan ik weer aan een volgende beginnen. Klik op het plaatje voor een vergroting.
Wednesday, February 14, 2007
Tuesday, February 06, 2007
Werk in Uitvoering 4
Dit is de staat waarin het schilderij van http://blamkol.blogspot.com/2007/01/werk-in-uitvoering-3.html nu is... nog veel werk voor de boeg.
Thursday, February 01, 2007
Wat maakt de Kunst tot Kunst?
Kunst maken is moeilijk. Ambachtelijk is het problematisch, omdat het nooit wordt wat je in gedachten had, maar de werkelijke complicaties liggen in de mentale toestand die opgewekt of gefingeerd of gefantaseerd moet worden om tot kunst van een aanvaardbaar niveau te komen.
Kunstenaars hebben in het verleden geestverruimende middelen gebruikt.
Kunstenaars hebben in het verleden zichzelf verminkt.
De opmerking dat kunstenaars slechts goed werkende metaforen voor hun concepten of hun wereldbeschouwing bedenken en die in objecten omzetten lijkt mij nog naiever dan de opmerking dat kunstenaars schoonheid nastreven.
De opmerking dat kunst een concept communiceert is wellicht naiever dan de opmerking dat kunstvoorwerpen doelloos zijn.
De opmerking dat een van de verschillen tussen mensen en dieren is, dat mensen kunst maken, is zowel biologisch als kunsttheoretisch als epistemologisch bewijsbaar onjuist.
Thursday, January 25, 2007
Werk in Uitvoering 3
Jeugdwerk
Dit is een schilderij voltooid op 1 januari 1989, destijds was ik 18 jaar. Ik was erg beinvloed door Wittgenstein en Joop Moesman, vandaar dat het een soort picturale syntax in een surrealistische wereld is geworden. Het is eigendom van Olaf Veerman te Lissabon. De foto is door Olaf gemaakt. De titel is: "Kleine Rhytmische Allegretto". In die tijd bedacht ik nog serieuze titels voor schilderijen, en signeerde ik ze nog. Schildertechnisch is het een naief schilderij, maar het doet mij weer wegzwijmelen naar mijn jeugd, toen ik mij vol overgave en hoop op de schilderkunst wierp, in de overtuiging dat dat het sterkste medium was dat bestond. Er is veel veranderd in die tijd.