Friday, December 02, 2005

Mijn laatste schilderijen





Wat heb ik geschilderd?

Drie schilderijen in zwart-wit, 150 bij 50 cm. Het linker schilderij is naar een middeleeuws houten beeldhouwwerk, een persoon met een lang gewaad en een kap om het hoofd waardoor nog juist het gezicht zichtbaar is, het middelste schilderij is een aangepaste versie van een naaktmodel van Internet, met een gefantaseerde draperie gelijkend de Venus van Milo, rechts een madonna naar een gotisch Spaans voorbeeld, waarbij het kind dat zij in haar armen hoort te dragen is afgehouwen. Haar hoofd reflecteert licht van een niet nader aangegeven schijnwerper, of het geeft zelf licht. Dit alles tegen donkere, ongedefinieerde achtergronden. De werken zijn in een gelijke gladde schildertrant geschilderd, zodat niet meer duidelijk is dat de oorsprong in verschillende materialen ligt.
Dit wetende kan er direct worden geïnterpreteerd: links een androgyn, zichzelf bedekkend type, in het midden een prostituee die haar gewaad laat vallen om haar naakte lichaam te tonen, rechts een madonna, de blik afwendend en badend in heilig licht, maar haar geloof, gesymboliseerd door het afwezige kind, is echter verdwenen.
Zodoende zou verder geconcludeerd kunnen worden dat drie vrouwelijke kenmerken zijn afgebeeld: de zichzelf bedekkende, de zich tonende en de geestelijke. De terugwijkende, de naakte en de heilige.
Zo heb ik het niet bedoeld. Ik wilde leuke plaatjes schilderen.
Schilders hebben het nooit zo bedoeld.
Eventuele connotaties zijn voor rekening van de beschouwer.

No comments: